Grenzen in theologie en wetenschap

Het thema van editie 65/4 van Kerk en Theologie is: Grenzen in theologie en wetenschap. De aanleiding werd gevormd door de recente aandacht voor het fenomeen ‘slodderwetenschap’. Wetenschappers blijken ‘feiten’ soms te manipuleren of zelfs te produceren om maar aan bepaalde verwachtingen te voldoen. De wetenschappelijke wereld is onaangenaam wakker geschud en weet weer dat zij bepaalde grenzen van kwaliteit en integriteit moet bewaken. Hoe zit dat in de theologie?

Ed Noort beschrijft de ontwikkeling van de bijbelwetenschap, onopgeefbare gezichtspunten daarin en de huidige veranderingen. Zijn pleidooi voor een zoektocht naar communicatieve mogelijkheden binnen het academisch bedrijf sluit hij af met enkele gevallen waar het mis kan gaan.
Alco Meesters vraagt zich af welke rol de wetenschap speelt in het concrete predikantenbestaan, hoe het daarmee zit in de permanente educatie en de noodzaak van de ontwikkeling van een eigen theologische visie op de werkzaamheden van de predikant.
Luco van den Brom wijst op de grenzen van het populaire theologische spreken over geschiedenis als een vertrouwde grootheid, luistert daarbij naar enige ontwikkelingen in de geschiedenisfilosofie, bekritiseert enige vormen van ‘theologie van de geschiedenis’ en wijst op alternatieve wegen hoe geschiedenis in de theologie te verdisconteren.
Herman Westerink behandelt het rapport Geloven binnen en buiten verband en reflecteert niet zozeer op de kwaliteit van de SCP-statistiek – die is daar wel in goede handen –, maar over de aard van de vraagstellingen en de vooronderstellingen die daarachter zitten.
Interim-predikant Rainer Wahl maakt de cirkel rond: hij en zijn collega’s worden met name gedragswetenschappelijk geschoold, maar Wahl geeft aan dat dat ook voor het interim-predikantschap niet genoeg is.

Dit nummer opent met een meditatie van Leo Koffeman over de ‘eeuw’ in het hart van de mens, en wordt gecomplementeerd door kroniek, boekbesprekingen en overige vaste rubrieken. De themaredactie, die bestond uit ondergetekenden, wenst de lezers veel genoegen bij het lezen van dit nummer.

Luco van den Brom
Ed Noort